Hakan Korkmaz
Köşe Yazarı
Hakan Korkmaz
 

Festival güzel ama Zamanlama Doğru mu?

Merhabalar kıymetli Hemşehrilerim. Düzenli yazılar yazamadığımın farkındayım ama bundan sonra daha sık sizlerle olacağım. Şehrimizde aktif olan etkinliği ele alarak bugünkü yazıma başlamak istiyorum. Bilindiği üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın organize ettiği ‘Troya Kültür Yolu Festivali’ kentte büyük beğeniyle takip ediliyor. Emeği geçen herkesi tebrik ediyor, kentimiz adına şükranlarımı sunuyorum. Uzun soluklu, dolu dizgin bir organizasyon olduğu için, ciddi kaynak ve emekler aktarılan bu festival kentimiz adına çok başarılı olsa da  zamanlama hatası olduğunu söyleyen birkaç turizmci arkadaş ile sohbet ettim. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekebilecek nitelikteki bu  etkinlikler keşke turizm sezonunda olsaydı da kentimize daha fazla turist gelebilseydi, biz de biraz daha kazanabilseydik’ diyenler oldu.Buldun da bunuyorsun denilmesin diye ‘Buna da şükür’ diyeyim. Düşünceme katılırsınız katılmazsınız o ayrı. Ama bir de madalyonun diğer kısmı var. Şayet turizm sezonu içerisinde bu festival gerçekleşmiş olsaydı kentimizin otellerindeki yatak kapasitesi yeter miydi ? Bence yeterli değil. Zaten Türk Lirasının değer kaybından kaynaklı Cuma pazarı bile Bulgar vatandaşlarla dolup taşıyor. Bir de bu organizasyon yaz tatili dönemine denk gelseydi şehrimizin konaklama kapasitesi bu yoğunluğu kaldıramazdı. O turizmci arkadaşlarıma da söyledim  ‘Bence buna şükredin ki sezonunuz bir süre daha uzadı.’ Asıl mesele şu; ve gördük ki kentteki turizm, konaklama kapasitemiz bu ve buna benzer organizasyonları kaldırabilecek düzeyde değil. Yıllardır  ‘Çanakkale turizm kenti olacak’ deniyor. Kentin turizm yatırımına ihtiyacı var . Sektör temsilcileri ciddi yükselen maliyetlerden kaynaklı zaten belleri bükük. Bir de şu dönemde yatırım yapmak hiç de kolay değil. Bir bu kadar daha konaklama tesisine ihtiyacımız var. Ancak alt yapısının hazır, altının da dolu olması şartıyla. Altının dolu olmasından kastım, kentin yol geçen hanı olmasından çok, uzun süreli konaklama yapılabilecek bir hale getirilmesi gerekmektedir. Nitelikli yapılar, kaliteli hizmet, kaliteli kültür turları ve yeni eklenecek deniz turizmi noktaları ile şehrimizde turizm potansiyeli en az iki, üç katına çıkartılabilir. Turizm sektörünün dışında olanlar ‘Turist gelecek otelci kazanacak. Bize ne faydası olacak ki’ diyebilirler, sakın öyle düşünmeyin. Turizm çok yönlü bir gelir kapısıdır. Aynı inşaat sektörü gibi tüm sektörlere katkı sağlar. Şehrin tümden kalkınmasında büyük etkisi olur. Çok da vaktinizi almayayım. Bundan sonra daha sık yazacağım. Kentimizdeki tarımı, turizmi, sanayiyi sık sık ele almaya çalışacağım. Bu arada Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar’a yapılan saldırıyı sonuna kadar kınıyor, hem kendisine hem de güvenlik görevlisi memura geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Saygılarımla… 
Ekleme Tarihi: 18 Eylül 2022 - Pazar

Festival güzel ama Zamanlama Doğru mu?

Merhabalar kıymetli Hemşehrilerim.

Düzenli yazılar yazamadığımın farkındayım ama bundan sonra daha sık sizlerle olacağım.

Şehrimizde aktif olan etkinliği ele alarak bugünkü yazıma başlamak istiyorum.

Bilindiği üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın organize ettiği ‘Troya Kültür Yolu Festivali’ kentte büyük beğeniyle takip ediliyor. Emeği geçen herkesi tebrik ediyor, kentimiz adına şükranlarımı sunuyorum.

Uzun soluklu, dolu dizgin bir organizasyon olduğu için, ciddi kaynak ve emekler aktarılan bu festival kentimiz adına çok başarılı olsa da  zamanlama hatası olduğunu söyleyen birkaç turizmci arkadaş ile sohbet ettim.

Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekebilecek nitelikteki bu  etkinlikler keşke turizm sezonunda olsaydı da kentimize daha fazla turist gelebilseydi, biz de biraz daha kazanabilseydik’ diyenler oldu.Buldun da bunuyorsun denilmesin diye ‘Buna da şükür’ diyeyim.

Düşünceme katılırsınız katılmazsınız o ayrı. Ama bir de madalyonun diğer kısmı var.

Şayet turizm sezonu içerisinde bu festival gerçekleşmiş olsaydı kentimizin otellerindeki yatak kapasitesi yeter miydi ? Bence yeterli değil.

Zaten Türk Lirasının değer kaybından kaynaklı Cuma pazarı bile Bulgar vatandaşlarla dolup taşıyor. Bir de bu organizasyon yaz tatili dönemine denk gelseydi şehrimizin konaklama kapasitesi bu yoğunluğu kaldıramazdı. O turizmci arkadaşlarıma da söyledim  ‘Bence buna şükredin ki sezonunuz bir süre daha uzadı.’

Asıl mesele şu; ve gördük ki kentteki turizm, konaklama kapasitemiz bu ve buna benzer organizasyonları kaldırabilecek düzeyde değil. Yıllardır  ‘Çanakkale turizm kenti olacak’ deniyor. Kentin turizm yatırımına ihtiyacı var . Sektör temsilcileri ciddi yükselen maliyetlerden kaynaklı zaten belleri bükük. Bir de şu dönemde yatırım yapmak hiç de kolay değil. Bir bu kadar daha konaklama tesisine ihtiyacımız var. Ancak alt yapısının hazır, altının da dolu olması şartıyla.

Altının dolu olmasından kastım, kentin yol geçen hanı olmasından çok, uzun süreli konaklama yapılabilecek bir hale getirilmesi gerekmektedir.

Nitelikli yapılar, kaliteli hizmet, kaliteli kültür turları ve yeni eklenecek deniz turizmi noktaları ile şehrimizde turizm potansiyeli en az iki, üç katına çıkartılabilir.

Turizm sektörünün dışında olanlar ‘Turist gelecek otelci kazanacak. Bize ne faydası olacak ki’ diyebilirler, sakın öyle düşünmeyin. Turizm çok yönlü bir gelir kapısıdır. Aynı inşaat sektörü gibi tüm sektörlere katkı sağlar. Şehrin tümden kalkınmasında büyük etkisi olur.

Çok da vaktinizi almayayım. Bundan sonra daha sık yazacağım.

Kentimizdeki tarımı, turizmi, sanayiyi sık sık ele almaya çalışacağım.

Bu arada Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar’a yapılan saldırıyı sonuna kadar kınıyor, hem kendisine hem de güvenlik görevlisi memura geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Saygılarımla… 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve troyhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
sanalbasin.com üyesidir