Çanakkale'de Sahte Anıt Ortaya Çıktı

TURİZM 01.11.2023 - 16:19, Güncelleme: 01.11.2023 - 16:19
 

Çanakkale'de Sahte Anıt Ortaya Çıktı

Çanakkale'de 1924'te yıkılan sahte Fransız anıtının gerçek hikayesi! Dr. Mithat Atabay'ın araştırmaları tarihi yanılgıyı açığa çıkarıyor.

Çanakkale Savaşı'nın önemli anlarından biri olan 25 Nisan 1915'te Kumkale'de Fransız askerlerinin çıkarma yapmasıyla Kara Savaşları başlamıştı. Bu hareket, asıl çıkarma için Gelibolu Yarımadası'nda Türk askerlerini oyalamak amacıyla gerçekleşmişti. Ancak asıl çıkarma için hazırlık yapılırken, Fransızlar Kumkale bölgesine çıktılar. Ardından, 26 Nisan'ı 27 Nisan'a bağlayan gece Fransız birlikleri buradan çekildi. Savaşın sonrasında, 1920'de Mondros Mütarekesi'nin ardından bu bölge işgale uğradı. Boğazlar bölgesi İngiliz, Fransız ve İtalyan askerleri tarafından işgal edilirken, diğer bölgeler Yunanlılar tarafından işgal edildi. Bu süreçte, Yunanlılar Kumkale bölgesindeki Müslüman mezarlığına "Kahraman Fransız askerlerinin anısına, 25-26 Nisan 1915 tarihi" şeklinde Fransızca bir anıt dikti. Ancak, daha sonrasında yapılan araştırmalar ve Dr. Mithat Atabay'ın arşiv çalışmaları, Kumkale bölgesindeki Fransız Anıtı'nın sahte olduğunu ortaya çıkardı. Fransız hükümeti, 1924 yılında Kumkale bölgesinde böyle bir anıt yapılmadığını ve mezarlıklarının olmadığını belirtti. Bunun üzerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi, anıtın sahte olduğunu ve yıkılması gerektiğini talep etti. Böylelikle, sahte anıt 1924 yılında yıkıldı. Ancak toplum arasında, Türklerin bu anıtı yıktığına dair yanlış bir algı oluşmuş ve hatta zaman zaman "biz de bir anıt yapalım, Fransızlar da ziyaret etsin" gibi düşünceler dile getirilmiştir. Oysa aslında böyle bir anıt hiç var olmamıştı ve bunun uluslararası hukuk açısından da doğru olmadığı belirtilmiştir. Dr. Atabay'ın araştırmaları, bu sahte anıtın aslında Yunanlılar tarafından yapıldığını göstermiştir. Bu noktada, tarihsel gerçeklerin yanlış anlaşılmalara ve hatalı inançlara sebep olabileceği ve bu gibi durumların doğru bilgiyle düzeltilmesinin önemine vurgu yapılmaktadır.
Çanakkale'de 1924'te yıkılan sahte Fransız anıtının gerçek hikayesi! Dr. Mithat Atabay'ın araştırmaları tarihi yanılgıyı açığa çıkarıyor.

Çanakkale Savaşı'nın önemli anlarından biri olan 25 Nisan 1915'te Kumkale'de Fransız askerlerinin çıkarma yapmasıyla Kara Savaşları başlamıştı. Bu hareket, asıl çıkarma için Gelibolu Yarımadası'nda Türk askerlerini oyalamak amacıyla gerçekleşmişti. Ancak asıl çıkarma için hazırlık yapılırken, Fransızlar Kumkale bölgesine çıktılar. Ardından, 26 Nisan'ı 27 Nisan'a bağlayan gece Fransız birlikleri buradan çekildi.

Savaşın sonrasında, 1920'de Mondros Mütarekesi'nin ardından bu bölge işgale uğradı. Boğazlar bölgesi İngiliz, Fransız ve İtalyan askerleri tarafından işgal edilirken, diğer bölgeler Yunanlılar tarafından işgal edildi. Bu süreçte, Yunanlılar Kumkale bölgesindeki Müslüman mezarlığına "Kahraman Fransız askerlerinin anısına, 25-26 Nisan 1915 tarihi" şeklinde Fransızca bir anıt dikti.

Ancak, daha sonrasında yapılan araştırmalar ve Dr. Mithat Atabay'ın arşiv çalışmaları, Kumkale bölgesindeki Fransız Anıtı'nın sahte olduğunu ortaya çıkardı. Fransız hükümeti, 1924 yılında Kumkale bölgesinde böyle bir anıt yapılmadığını ve mezarlıklarının olmadığını belirtti. Bunun üzerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi, anıtın sahte olduğunu ve yıkılması gerektiğini talep etti.

Böylelikle, sahte anıt 1924 yılında yıkıldı. Ancak toplum arasında, Türklerin bu anıtı yıktığına dair yanlış bir algı oluşmuş ve hatta zaman zaman "biz de bir anıt yapalım, Fransızlar da ziyaret etsin" gibi düşünceler dile getirilmiştir. Oysa aslında böyle bir anıt hiç var olmamıştı ve bunun uluslararası hukuk açısından da doğru olmadığı belirtilmiştir.

Dr. Atabay'ın araştırmaları, bu sahte anıtın aslında Yunanlılar tarafından yapıldığını göstermiştir. Bu noktada, tarihsel gerçeklerin yanlış anlaşılmalara ve hatalı inançlara sebep olabileceği ve bu gibi durumların doğru bilgiyle düzeltilmesinin önemine vurgu yapılmaktadır.

Çanakkale HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve troyhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
sanalbasin.com üyesidir