109 2
109

Uluslararası NATMed Projesinin Bir Ayağı Bozcada’da

TURİZM 05.02.2024 - 17:58, Güncelleme: 05.02.2024 - 18:11
 

Uluslararası NATMed Projesinin Bir Ayağı Bozcada’da

Beş ülkenin yer aldığı “Uluslararası Sürdürülebilir Su Kaynağı Yönetimi Projesinde” Türkiye de yer aldı. Çanakkale iline bağlı Bozcaada ilçesinde yönetilecek olan projenin çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.

Doğa Esaslı Çözümlere Dayalı, Sürdürülebilir Su Kaynağı Yönetimi Yaklaşımı (NATMed) su ile ilgili, suya bağlı ekosistem hizmetlerini optimize etmek için Doğa Esaslı Çözümler (DeÇ) geliştirmeyi, uygulamayı ve doğrulamayı amaçlıyor. Akdeniz Bölgesinde Araştırma ve İnovasyon İçin İş Birliği Programı (PRIMA), aracılığıyla AB tarafından finanse edilen bu projenin temel amacı su döngüsünün geliştirilmesini, suyla ilgili ve suya bağımlı ekosistem hizmetlerinin sağlanmasını optimize etmek ve Akdeniz Bölgesi'ndeki paydaşları ve yerel toplulukları güçlendirmek için su döngüsünün geliştirilmesi olarak belirtiliyor.     Projede Bozcaada da Yer Aldı   Proje kapsamında su konusunda doğa esaslı çözümler önerilecek, örnek uygulamalar ile bu çözümler tanıtılacak ve yaygınlaştırılması için yerel yönetimler ile işbirliği yapılacak.   İspanya, Yunanistan, İtalya, Türkiye (Bozcaada) ve Cezayir'deki beş örnek alanlarda uygulamalar yapılarak proje geliştirilecek. Daha sonrasında proje Akdeniz ülkeleriyle de paylaşılacak. 3 yıl uygulama süresi olan ve 23 Mayıs 2023 tarihinde başlayan projenin yerel ortakları; İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bozcaada Belediyesi ve Demir Enerji.   Bozcaada Belediyesi, Projenin Temel Yararlanıcısı   İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, öncelikle adada alanın jeolojisi ile ilgili çalışmalar yapmış, devamında alanın hidrojeolojik çalışmalarına dayanarak adanın çeşitli yerlerinde araştırma amaçlı kuyular açtırmıştır. Bozcaada Belediyesi projenin ulusal düzeyde yapılacak aktivitelerin temel yararlanıcısı konumunda olmakla birlikte Bozcaada yeraltı suyu beslenmesine yönelik modelleme çalışmaları ve deniz suyunun tatlı su kaynaklarını etkisine yönelik 3 boyutlu modelleme çalışmalarını devam ettiriyor.     Bozcaada Su Sorununu Çözüyor!   Diğer üniversitelerin yanı sıra Ege üniversitesi de diğer üniversitelere ek olarak sulama suyunun etkin kullanımı amacıyla, ağaçların kök bölgesinde yeterli miktarda nem bulunmasını sağlayacak bir elektronik izleme ve sulama sistemi tesis edecek. Demir Enerji ise elde edilecek sonuçların yaygınlaştırılması, katılımcı tasarım süreçlerinin geliştirilmesi, uluslararası proje ortakları ile öğrenme süreçlerinin optimizasyonu ve proje faaliyetlerinin gerek yerel gerekse uluslararası platformlara taşınması konularında faaliyet göstermekle birlikte toplantılar, eğitimler vs. düzenleyecek.     Bozcaada’ da düzenlenecek olan uluslararası toplantılara da proje ortakları katılım sağlayacak ve organizasyonlar da Bozcaada ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.    
Beş ülkenin yer aldığı “Uluslararası Sürdürülebilir Su Kaynağı Yönetimi Projesinde” Türkiye de yer aldı. Çanakkale iline bağlı Bozcaada ilçesinde yönetilecek olan projenin çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.

Doğa Esaslı Çözümlere Dayalı, Sürdürülebilir Su Kaynağı Yönetimi Yaklaşımı (NATMed) su ile ilgili, suya bağlı ekosistem hizmetlerini optimize etmek için Doğa Esaslı Çözümler (DeÇ) geliştirmeyi, uygulamayı ve doğrulamayı amaçlıyor.

Akdeniz Bölgesinde Araştırma ve İnovasyon İçin İş Birliği Programı (PRIMA), aracılığıyla AB tarafından finanse edilen bu projenin temel amacı su döngüsünün geliştirilmesini, suyla ilgili ve suya bağımlı ekosistem hizmetlerinin sağlanmasını optimize etmek ve Akdeniz Bölgesi'ndeki paydaşları ve yerel toplulukları güçlendirmek için su döngüsünün geliştirilmesi olarak belirtiliyor.
 
 
Projede Bozcaada da Yer Aldı
 
Proje kapsamında su konusunda doğa esaslı çözümler önerilecek, örnek uygulamalar ile bu çözümler tanıtılacak ve yaygınlaştırılması için yerel yönetimler ile işbirliği yapılacak.
 
İspanya, Yunanistan, İtalya, Türkiye (Bozcaada) ve Cezayir'deki beş örnek alanlarda uygulamalar yapılarak proje geliştirilecek. Daha sonrasında proje Akdeniz ülkeleriyle de paylaşılacak. 3 yıl uygulama süresi olan ve 23 Mayıs 2023 tarihinde başlayan projenin yerel ortakları; İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bozcaada Belediyesi ve Demir Enerji.
 
Bozcaada Belediyesi, Projenin Temel Yararlanıcısı
 
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, öncelikle adada alanın jeolojisi ile ilgili çalışmalar yapmış, devamında alanın hidrojeolojik çalışmalarına dayanarak adanın çeşitli yerlerinde araştırma amaçlı kuyular açtırmıştır. Bozcaada Belediyesi projenin ulusal düzeyde yapılacak aktivitelerin temel yararlanıcısı konumunda olmakla birlikte Bozcaada yeraltı suyu beslenmesine yönelik modelleme çalışmaları ve deniz suyunun tatlı su kaynaklarını etkisine yönelik 3 boyutlu modelleme çalışmalarını devam ettiriyor.
 
 
Bozcaada Su Sorununu Çözüyor!
 
Diğer üniversitelerin yanı sıra Ege üniversitesi de diğer üniversitelere ek olarak sulama suyunun etkin kullanımı amacıyla, ağaçların kök bölgesinde yeterli miktarda nem bulunmasını sağlayacak bir elektronik izleme ve sulama sistemi tesis edecek. Demir Enerji ise elde edilecek sonuçların yaygınlaştırılması, katılımcı tasarım süreçlerinin geliştirilmesi, uluslararası proje ortakları ile öğrenme süreçlerinin optimizasyonu ve proje faaliyetlerinin gerek yerel gerekse uluslararası platformlara taşınması konularında faaliyet göstermekle birlikte toplantılar, eğitimler vs. düzenleyecek.
 
 
Bozcaada’ da düzenlenecek olan uluslararası toplantılara da proje ortakları katılım sağlayacak ve organizasyonlar da Bozcaada ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.
 
 

Çanakkale HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve troyhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
sanalbasin.com üyesidir