109 2
109

Kış aylarında güvenli araç kullanmak için öneriler

YAŞAM (HM) - Haber Merkezi | 20.01.2024 - 17:17, Güncelleme: 20.01.2024 - 20:10
 

Kış aylarında güvenli araç kullanmak için öneriler

Yol ve Trafik Güvenliği Danışmanı Özgür Şener, soğuk havalarda, karlı zeminlerde, buzlu zeminlerde, sisli havalarda sürüş yapmak ile ilgili konulara değinerek sürücülere en önemli tavsiyeleri hatırlattı.

Hava ve yol koşullarının zorlaştığı durumlarda yapılacak en güvenli davranışın araç kullanmamak olduğuna değinen Şener, zaruri olmadıkça toplu taşıma araçlarının tercih edilmesi gerektiğini belirtti. "Taşıtınızın seyahat için elverişli olduğundan emin olun" diyen Şener, iş gereği veya zorunlu olarak mutlaka sürüşe çıkmak gerekiyorsa önerilerin dikkate alınması gerektiğini dile getiren uyulması gerekenleri şöyle sıraladı: - Taşıtınızın seyahat için elverişli olduğundan emin olun. - Yola çıkmadan önce vakit ayırarak taşıtınızı dikkatli bir şekilde kontrol edin. Bu şartlar sağlanmıyorsa güvenli bir halde seyahat yapamayacağınızı biliniz. - Yola çıkmadan önce taşıtınızı seyahate uygun hale getirmek için ayıracağınız vakit ve yapacağınız harcamalar, bu şartları sağlamadığınız için karışacağınız bir kaza veya yolda kalmanız durumundaki vakit ve harcamalardan çok çok az olacaktır. - Lastiklerinizde yarık, yırtık gibi deformasyonlar var mı, lastik basınçlarınız uygun mu? (Taşıtın uygun lastik basınçları, depo kapağında, şoför kapısı içinde, taşıtın kullanım kılavuzunda bulunur. Yazın ve kışın lastik basınç değerleri değiştirilmez, uygun basınç değerinde olması yeterlidir).  CAM SUYUNUZA MUTLAKA ANTİFRİZ KOYUN! - Taşıtın sileceklerinin sağlam, işe yarar ve çalışır durumda olduğunu çalıştırarak kontrol edin. - Cam silecek suyunuzun yeterli olduğunu kontrol edin. Kış aylarında içinde antifriz olmayan sular donmakta ve sürücüyü zor durumda bırakmaktadır. Cam suyunuza mutlaka antifriz koyun ve devri daim için antifriz koyduktan sonra bir kez ön ve arka camınızı temizleyin.   - Taşıtın görüşünüzü sağlayan tüm camlarını ve bütün aynalarınızı temizleyin ve tam görüş sağlayın. Taşıtların üst tarafında kalan karlar sürüş esnasında fren yapıldığında ön cama inmekte ve sürücünün görüşünü tamamen kapatarak kazaya sebep olabilmektedir. - Günümüz taşıt teknolojisinde taşıtları hareket öncesi bir süre çalışır durumda tutmak ihtiyacı kalmamıştır. Bununla birlikte taşıtınızın çalışması ile ilgili bir problem var mı anlamak, bir miktar taşıtın içini ısıtmak varsa camlarınızdaki buğuyu açmak için taşıtınızı çalıştırmayı tercih edebilirsiniz. - Özellikle özel kullanım amaçlı taşıtlar kötü hava koşullarında ve özellikle zeminde çok kar olduğunda uzun süre hareket ettirilmemektedir. Bu tip durumlarda hareket ettirmeden taşıtınızı 4-5 günde bir olduğu yerde çalıştırmanızı tavsiye etmekteyiz. Bu sayede akünüz dahil tüm sistemlerin sağlıklı çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Yol ve Trafik Güvenliği Danışmanı Özgür Şener, soğuk havalarda, karlı zeminlerde, buzlu zeminlerde, sisli havalarda sürüş yapmak ile ilgili konulara değinerek sürücülere en önemli tavsiyeleri hatırlattı.

Hava ve yol koşullarının zorlaştığı durumlarda yapılacak en güvenli davranışın araç kullanmamak olduğuna değinen Şener, zaruri olmadıkça toplu taşıma araçlarının tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

"Taşıtınızın seyahat için elverişli olduğundan emin olun" diyen Şener, iş gereği veya zorunlu olarak mutlaka sürüşe çıkmak gerekiyorsa önerilerin dikkate alınması gerektiğini dile getiren uyulması gerekenleri şöyle sıraladı:

- Taşıtınızın seyahat için elverişli olduğundan emin olun.

- Yola çıkmadan önce vakit ayırarak taşıtınızı dikkatli bir şekilde kontrol edin. Bu şartlar sağlanmıyorsa güvenli bir halde seyahat yapamayacağınızı biliniz.

- Yola çıkmadan önce taşıtınızı seyahate uygun hale getirmek için ayıracağınız vakit ve yapacağınız harcamalar, bu şartları sağlamadığınız için karışacağınız bir kaza veya yolda kalmanız durumundaki vakit ve harcamalardan çok çok az olacaktır.

- Lastiklerinizde yarık, yırtık gibi deformasyonlar var mı, lastik basınçlarınız uygun mu? (Taşıtın uygun lastik basınçları, depo kapağında, şoför kapısı içinde, taşıtın kullanım kılavuzunda bulunur. Yazın ve kışın lastik basınç değerleri değiştirilmez, uygun basınç değerinde olması yeterlidir). 

CAM SUYUNUZA MUTLAKA ANTİFRİZ KOYUN!

- Taşıtın sileceklerinin sağlam, işe yarar ve çalışır durumda olduğunu çalıştırarak kontrol edin.

- Cam silecek suyunuzun yeterli olduğunu kontrol edin. Kış aylarında içinde antifriz olmayan sular donmakta ve sürücüyü zor durumda bırakmaktadır. Cam suyunuza mutlaka antifriz koyun ve devri daim için antifriz koyduktan sonra bir kez ön ve arka camınızı temizleyin.  

- Taşıtın görüşünüzü sağlayan tüm camlarını ve bütün aynalarınızı temizleyin ve tam görüş sağlayın. Taşıtların üst tarafında kalan karlar sürüş esnasında fren yapıldığında ön cama inmekte ve sürücünün görüşünü tamamen kapatarak kazaya sebep olabilmektedir.

- Günümüz taşıt teknolojisinde taşıtları hareket öncesi bir süre çalışır durumda tutmak ihtiyacı kalmamıştır. Bununla birlikte taşıtınızın çalışması ile ilgili bir problem var mı anlamak, bir miktar taşıtın içini ısıtmak varsa camlarınızdaki buğuyu açmak için taşıtınızı çalıştırmayı tercih edebilirsiniz. -

Özellikle özel kullanım amaçlı taşıtlar kötü hava koşullarında ve özellikle zeminde çok kar olduğunda uzun süre hareket ettirilmemektedir. Bu tip durumlarda hareket ettirmeden taşıtınızı 4-5 günde bir olduğu yerde çalıştırmanızı tavsiye etmekteyiz. Bu sayede akünüz dahil tüm sistemlerin sağlıklı çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve troyhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
sanalbasin.com üyesidir