Geçmişe Işık Tutan Sergi; "Osmanlı Torunu Köy Müzesi"

TURİZM 04.07.2023 - 00:36, Güncelleme: 04.07.2023 - 00:36
 

Geçmişe Işık Tutan Sergi; "Osmanlı Torunu Köy Müzesi"

Çomaklı köyünde tarım aletlerinden oluşan müze, ziyaretçilerine Osmanlı dönemine ait eşyaları sunarak zamanda unutulmaz bir yolculuk deneyimi yaşatıyor.

Çanakkale'nin Çan ilçesine bağlı Çomaklı köyünde tarımla uğraşan Mehmet Bul, evinin bir bölümünü 'Osmanlı Torunu Köy Müzesi' adıyla sergilemeye başladı. Müze, yaklaşık 1000'e yakın sergilenen eşya ile ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkartıyor. Müzede ölçü ve tartı aletleri, çanak, çömlek, testi, mutfak malzemeleri, dibek taşı ve av malzemeleri gibi çeşitli objeler bulunuyor. Ziyaretçiler, evin kapısını açtıklarında önce dibek taşı, su matarası, orak, saban, ahşaptan yayık ayran yapma makinesi, halı dokuma makinesi, terazi, elek, kürek, testi ve ahşap kaşıklar gibi eşyalarla karşılaşıyor. Müzenin ikinci bölümünde araba tekerlekleri, yapma arı kovanı ve halı dokuma tezgahı gibi objeler sergileniyor. Evin kapalı bir bölümünde ise gaz lambası, mataralar, fener, berberlerin yüz yıkamak için kullandığı kap, çivi, pense, çekiç, at nalı, ibrik, bakırdan kap, közle çalışan ütü, bıçak, radyolar, teypler, daktilolar ve plak gibi eşyalar bulunuyor. Müzede yaklaşık bin obje sergilenirken, ziyaretçilerden herhangi bir ücret talep edilmiyor. Mehmet Bul, bu müzeyle geçmişe sahip çıkmayı ve yeni nesillere aktarmayı amaçladığını belirtiyor. Müzenin oluşum sürecinin 19 yıl sürdüğünü ve köylülerin, arkadaşların geçmişte kullandıkları malzemelerin müzeye katkıda bulunmasıyla ortaya çıktığını ifade ediyor. Türkiye'nin her bölgesinden malzeme toplayarak müzeyi zenginleştirdiklerini söyleyen Bul, insanların anılarını bu mekanda yaşattıklarını vurguluyor. Müzeyi ziyaret edenler arasında emekli din görevlisi Halit Aydın da bulunuyor. Aydın, müzenin geçmişimizi bugüne taşıdığını ve geçmişte kullanılan malzemeleri günümüz nesillerine tanıttığını belirtiyor. Geçmişi unutmamak adına bu müzenin önemli bir köprü işlevi gördüğünü ifade eden Aydın, gençlere geçmişi hatırlatmanın, nereden geldiğimizi ve nereye gideceğimizi anlamak için bir ışık kaynağı olduğunu dile getiriyor.
Çomaklı köyünde tarım aletlerinden oluşan müze, ziyaretçilerine Osmanlı dönemine ait eşyaları sunarak zamanda unutulmaz bir yolculuk deneyimi yaşatıyor.

Çanakkale'nin Çan ilçesine bağlı Çomaklı köyünde tarımla uğraşan Mehmet Bul, evinin bir bölümünü 'Osmanlı Torunu Köy Müzesi' adıyla sergilemeye başladı. Müze, yaklaşık 1000'e yakın sergilenen eşya ile ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkartıyor. Müzede ölçü ve tartı aletleri, çanak, çömlek, testi, mutfak malzemeleri, dibek taşı ve av malzemeleri gibi çeşitli objeler bulunuyor.

Ziyaretçiler, evin kapısını açtıklarında önce dibek taşı, su matarası, orak, saban, ahşaptan yayık ayran yapma makinesi, halı dokuma makinesi, terazi, elek, kürek, testi ve ahşap kaşıklar gibi eşyalarla karşılaşıyor. Müzenin ikinci bölümünde araba tekerlekleri, yapma arı kovanı ve halı dokuma tezgahı gibi objeler sergileniyor. Evin kapalı bir bölümünde ise gaz lambası, mataralar, fener, berberlerin yüz yıkamak için kullandığı kap, çivi, pense, çekiç, at nalı, ibrik, bakırdan kap, közle çalışan ütü, bıçak, radyolar, teypler, daktilolar ve plak gibi eşyalar bulunuyor. Müzede yaklaşık bin obje sergilenirken, ziyaretçilerden herhangi bir ücret talep edilmiyor.

Mehmet Bul, bu müzeyle geçmişe sahip çıkmayı ve yeni nesillere aktarmayı amaçladığını belirtiyor. Müzenin oluşum sürecinin 19 yıl sürdüğünü ve köylülerin, arkadaşların geçmişte kullandıkları malzemelerin müzeye katkıda bulunmasıyla ortaya çıktığını ifade ediyor. Türkiye'nin her bölgesinden malzeme toplayarak müzeyi zenginleştirdiklerini söyleyen Bul, insanların anılarını bu mekanda yaşattıklarını vurguluyor.

Müzeyi ziyaret edenler arasında emekli din görevlisi Halit Aydın da bulunuyor. Aydın, müzenin geçmişimizi bugüne taşıdığını ve geçmişte kullanılan malzemeleri günümüz nesillerine tanıttığını belirtiyor. Geçmişi unutmamak adına bu müzenin önemli bir köprü işlevi gördüğünü ifade eden Aydın, gençlere geçmişi hatırlatmanın, nereden geldiğimizi ve nereye gideceğimizi anlamak için bir ışık kaynağı olduğunu dile getiriyor.

Çanakkale HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve troyhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
sanalbasin.com üyesidir