Filistin Alimlerinden Çanakkale Ziyareti

25.10.2023 - 15:20, Güncelleme: 25.10.2023 - 15:20
 

Filistin Alimlerinden Çanakkale Ziyareti

Tarihi bağları hatırlatan Filistinli alimler, Gazze'nin onurunu korumak için Çanakkale'yi anıyor.

Gazze ve Kudüs'ten gelen Filistinli askerlerin Çanakkale Savaşları'na 2,500 kilometre uzaktan Mehmetçik ile omuz omuza vatan savunması yaparak şehit düşmeleri, tarihi bir bağa işaret ediyor. Gazze ve Kudüs'ten gelen Filistinli askerler, Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda şehit düşen Mehmetçiklerle birlikte yüz yıldan fazla bir süredir yan yana yatıyorlar. Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası'na gelen Uluslararası Filistinli Alimler heyeti, Gazze, Kudüs ve diğer İslam coğrafyalarından gelen üyeleriyle bu tarihi bağı daha da güçlendirmek amacıyla bir dizi programa katıldı. Heyet, Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Şahindere Şehitliği'ni ziyaret etti. Bu ziyarette, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nimetullah Akın ve Eceabat Müftüsü Sinan Çetin de heyete eşlik etti. Şahindere Şehitliği'ne gelen heyet, öncelikle Prof. Dr. Nimetullah Akın'dan şehitlik hakkında bilgi aldı. Ardından Gazzeli şehitlerin mezarlarının bulunduğu alanda Kur'an-ı Kerim okundu ve Irak Alimler Üyesi Hüseyin El-Düleymi tarafından şehitler, gaziler ve Filistin'de hayatını kaybedenler için dua edildi. Prof. Dr. Nimetullah Akın, İsrail'in son zamanlarda Gazze'de Filistinlilere yönelik gerçekleştirdiği acımasız saldırıları hatırlatarak, bu vahşete karşı durabilmek ve insanlar arasında farkındalık yaratmak için orada bulunduklarını belirtti. Heyet, 100 yıl önce vatan savunması için canlarını feda eden Gazzeli, Şamlı, Suriyeli şehitlerin huzurunda dualarını göndererek umutlarını dile getirdi. Filistin Alimler Birliği Başkan Yardımcısı Dr. Mohammed Hammam Melhem ise, Çanakkale Savaşları'nın Osmanlı'nın liderliği altında İslam ümmetini bir arada tuttuğunu ve bugün Gazze'nin İslam dünyası için benzer bir mücadeleyi temsil ettiğini vurguladı. İngilizler, Fransızlar ve Amerikalılar gibi o zamanın düşmanları, şimdi de Gazze'ye yönelik birleşmiş durumda ve şehri yerle bir ediyorlar. Gazze'nin onurunu ve izzetini koruyan mücahitlere destek olmayı ve ikinci bir Çanakkale'yi hatırlatmayı amaçladıklarını söyledi.
Tarihi bağları hatırlatan Filistinli alimler, Gazze'nin onurunu korumak için Çanakkale'yi anıyor.

Gazze ve Kudüs'ten gelen Filistinli askerlerin Çanakkale Savaşları'na 2,500 kilometre uzaktan Mehmetçik ile omuz omuza vatan savunması yaparak şehit düşmeleri, tarihi bir bağa işaret ediyor. Gazze ve Kudüs'ten gelen Filistinli askerler, Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda şehit düşen Mehmetçiklerle birlikte yüz yıldan fazla bir süredir yan yana yatıyorlar.

Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası'na gelen Uluslararası Filistinli Alimler heyeti, Gazze, Kudüs ve diğer İslam coğrafyalarından gelen üyeleriyle bu tarihi bağı daha da güçlendirmek amacıyla bir dizi programa katıldı. Heyet, Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Şahindere Şehitliği'ni ziyaret etti. Bu ziyarette, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nimetullah Akın ve Eceabat Müftüsü Sinan Çetin de heyete eşlik etti.

Şahindere Şehitliği'ne gelen heyet, öncelikle Prof. Dr. Nimetullah Akın'dan şehitlik hakkında bilgi aldı. Ardından Gazzeli şehitlerin mezarlarının bulunduğu alanda Kur'an-ı Kerim okundu ve Irak Alimler Üyesi Hüseyin El-Düleymi tarafından şehitler, gaziler ve Filistin'de hayatını kaybedenler için dua edildi.

Prof. Dr. Nimetullah Akın, İsrail'in son zamanlarda Gazze'de Filistinlilere yönelik gerçekleştirdiği acımasız saldırıları hatırlatarak, bu vahşete karşı durabilmek ve insanlar arasında farkındalık yaratmak için orada bulunduklarını belirtti. Heyet, 100 yıl önce vatan savunması için canlarını feda eden Gazzeli, Şamlı, Suriyeli şehitlerin huzurunda dualarını göndererek umutlarını dile getirdi.

Filistin Alimler Birliği Başkan Yardımcısı Dr. Mohammed Hammam Melhem ise, Çanakkale Savaşları'nın Osmanlı'nın liderliği altında İslam ümmetini bir arada tuttuğunu ve bugün Gazze'nin İslam dünyası için benzer bir mücadeleyi temsil ettiğini vurguladı. İngilizler, Fransızlar ve Amerikalılar gibi o zamanın düşmanları, şimdi de Gazze'ye yönelik birleşmiş durumda ve şehri yerle bir ediyorlar. Gazze'nin onurunu ve izzetini koruyan mücahitlere destek olmayı ve ikinci bir Çanakkale'yi hatırlatmayı amaçladıklarını söyledi.

Çanakkale HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve troyhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
sanalbasin.com üyesidir