ÇOMÜ'den Orman Yangınlarına Karşı Çalıştay: "Bilinç Oluşturuyoruz."

02.08.2023 - 02:38, Güncelleme: 02.08.2023 - 02:38
 

ÇOMÜ'den Orman Yangınlarına Karşı Çalıştay: "Bilinç Oluşturuyoruz."

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, orman yangınlarına karşı farkındalık oluşturmak için çalıştay düzenledi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), orman yangınlarına karşı duyarlılık ve farkındalık oluşturmak amacıyla önemli bir Çalıştay düzenledi. Çalıştaya, üniversite yönetimi, akademisyenler, yerel yönetim temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve orman mühendisleri katıldı. Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu açılış konuşmasında, Temmuz ayında Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili Köyü'nde başlayan ve 48 saati aşkın süre devam eden orman yangınının büyük bir felakete yol açtığını ifade etti. Yangında 8 köyün etkilendiğini, 6 köyün boşaltıldığını ve büyük orman alanlarının küle döndüğünü belirtti. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenememiş olsa da iklim değişikliği ve kuraklığın yangınların genişlemesine ve yayılmasına neden olduğu bilinmektedir. ÇOMÜ olarak, böyle bir felaketin tekrar yaşanmaması için ellerinden gelenin yapılmaya karar verdiklerini vurgulayan Rektör Erenoğlu, üniversitenin çevresinde ve yakınında yoğun orman alanlarının bulunduğunu, bu alanların doğal güzellikleri ve biyolojik çeşitlilikleriyle üniversiteye değer kattığını, ancak aynı zamanda orman yangını riskini artırdığını belirtti. Bu nedenle, üniversitenin yerleşkelerinde orman yangını çekincesi analizi yaparak, yangın riskini azaltmak ve olası bir yangına karşı hazırlıklı olmak için çalıştay düzenlediklerini açıkladı. Çalıştayda, alanında uzman akademisyenler, orman mühendisleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve yerel yönetimlerden yetkililer bir araya gelerek, üniversitenin yerleşkelerinde orman yangını çekincesi analizi yapacaklarını ifade etti. Bu analizde, uzaktan algılama teknolojileri, iklim değişikliği senaryoları ve yangın risk haritalarından yararlanılacağını belirtti. Ayrıca, yangın önleme ve mücadele stratejileri, yangın sonrası rehabilitasyon faaliyetleri, toplumsal algı ve farkındalık oluşturma gibi konularda da görüş alışverişinde bulunacaklarını açıkladı. Rektör Erenoğlu, çalıştayın sonuç raporunun, üniversitenin ilgili birimleriyle paylaşılacağını ve uygulamaya geçilmesi için gerekli adımların atılacağını söyledi. Ayrıca, raporun kamuoyu ile de paylaşılacağını ve diğer üniversitelerin ve kurumların da bu konuda örnek alabileceği bir kaynak oluşturulmayı hedeflediklerini belirtti.  Çanakkale TV
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, orman yangınlarına karşı farkındalık oluşturmak için çalıştay düzenledi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), orman yangınlarına karşı duyarlılık ve farkındalık oluşturmak amacıyla önemli bir Çalıştay düzenledi. Çalıştaya, üniversite yönetimi, akademisyenler, yerel yönetim temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve orman mühendisleri katıldı.

Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu açılış konuşmasında, Temmuz ayında Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili Köyü'nde başlayan ve 48 saati aşkın süre devam eden orman yangınının büyük bir felakete yol açtığını ifade etti. Yangında 8 köyün etkilendiğini, 6 köyün boşaltıldığını ve büyük orman alanlarının küle döndüğünü belirtti. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenememiş olsa da iklim değişikliği ve kuraklığın yangınların genişlemesine ve yayılmasına neden olduğu bilinmektedir.

ÇOMÜ olarak, böyle bir felaketin tekrar yaşanmaması için ellerinden gelenin yapılmaya karar verdiklerini vurgulayan Rektör Erenoğlu, üniversitenin çevresinde ve yakınında yoğun orman alanlarının bulunduğunu, bu alanların doğal güzellikleri ve biyolojik çeşitlilikleriyle üniversiteye değer kattığını, ancak aynı zamanda orman yangını riskini artırdığını belirtti. Bu nedenle, üniversitenin yerleşkelerinde orman yangını çekincesi analizi yaparak, yangın riskini azaltmak ve olası bir yangına karşı hazırlıklı olmak için çalıştay düzenlediklerini açıkladı.

Çalıştayda, alanında uzman akademisyenler, orman mühendisleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve yerel yönetimlerden yetkililer bir araya gelerek, üniversitenin yerleşkelerinde orman yangını çekincesi analizi yapacaklarını ifade etti. Bu analizde, uzaktan algılama teknolojileri, iklim değişikliği senaryoları ve yangın risk haritalarından yararlanılacağını belirtti. Ayrıca, yangın önleme ve mücadele stratejileri, yangın sonrası rehabilitasyon faaliyetleri, toplumsal algı ve farkındalık oluşturma gibi konularda da görüş alışverişinde bulunacaklarını açıkladı.

Rektör Erenoğlu, çalıştayın sonuç raporunun, üniversitenin ilgili birimleriyle paylaşılacağını ve uygulamaya geçilmesi için gerekli adımların atılacağını söyledi. Ayrıca, raporun kamuoyu ile de paylaşılacağını ve diğer üniversitelerin ve kurumların da bu konuda örnek alabileceği bir kaynak oluşturulmayı hedeflediklerini belirtti. 

Çanakkale TV

Çanakkale HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve troyhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
sanalbasin.com üyesidir