Çanakkale’de kanola ve bal üretimi için proje hayata geçirildi

TARIM 12.07.2023 - 23:14, Güncelleme: 12.07.2023 - 23:37
 

Çanakkale’de kanola ve bal üretimi için proje hayata geçirildi

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kanola ekimi yapan üreticilere destek veriyor. Kanola bitkisi ile hem yağ hem de bal elde ediliyor. Biga’da proje kapsamında tarla günü yapıldı.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında ‘Kanola Ekelim Yağ olsun, Bal Olsun’ adlı bir proje başlattı. Proje, kanola ekimi yaparak hem yağ hem de bal üretimini artırmayı amaçlıyor. Projenin uygulandığı Biga ilçesine bağlı Yenimahalle köyünde bir tarla günü düzenlendi. Tarla gününe, ilçe kaymakamı, il müdürü, muhtarlar, kooperatif başkanları ve çok sayıda üretici katıldı. Proje ile ilgili bilgiler verildi ve kanola bitkisi tanıtıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ tarla gününde yaptığı açıklamada; “Bir yağ bitkisi olan kanola, ya da diğer adıyla kolza, ülkemizde 20 ilde üretimi yapılmaktadır. 2022 yılı TÜİK verilerine göre Ülkemizde 411 bin (410.805) dekar alanda kanola ekilmiş, dekara ortalama verimi 365 kg olup, toplam 150 bin ton ürün elde edilmiştir. Çanakkale ilinde ise 2022 yılında 30 bin dekar alandan 10 bin ton kanola üretilmiş olup, ortalama dekara verim 332 kg olarak gerçekleşmiştir. Dekara ortalama verimimiz Türkiye ortalamasının altında olmasının nedeni kuru tarım alanlarında yetiştirilmesi ve yeterince sertifikalı tohumluk kullanılmamasıdır. Türkiye’de üretimi yapılan kanolanın %7’si Çanakkale’de üretilmektedir. Çanakkale kanola üretimi açısından ülkemizde 7. Sıradaki ildir. Biga ilçemizde proje çerçevesinde 2022 yılında 47, 2023 yılında 242 torba üreticilerimize % 75 devlet destekli kanola tohumu desteği verilmiştir. İlçemizde 2020 yılında 2.000 dekar olan kanola ekim alanı bugün 4100 dekarı geçmiştir. Bu Proje ile kanola üretiminde üreticileri sertifikalı tohum kullanmaya teşvik ederek; kalite ve verimi artırmak, kanola üretim alanlarını genişletmek, ülkemizin bitkisel yağ açığının kapatılmasına katkı sağlamak, arıcılar için ilkbaharda arının beslenmesini sağlayacak ve bal üretimi arttıracak nektar-polen kaynağı oluşturulmasını sağlamak, elde edilecek küspesi ile hayvancılıkta ülkemizin kesif yem ham maddesi açığının kapatılmasını amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kanola ekimi yapan üreticilere destek veriyor. Kanola bitkisi ile hem yağ hem de bal elde ediliyor. Biga’da proje kapsamında tarla günü yapıldı.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında ‘Kanola Ekelim Yağ olsun, Bal Olsun’ adlı bir proje başlattı. Proje, kanola ekimi yaparak hem yağ hem de bal üretimini artırmayı amaçlıyor. Projenin uygulandığı Biga ilçesine bağlı Yenimahalle köyünde bir tarla günü düzenlendi. Tarla gününe, ilçe kaymakamı, il müdürü, muhtarlar, kooperatif başkanları ve çok sayıda üretici katıldı. Proje ile ilgili bilgiler verildi ve kanola bitkisi tanıtıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ tarla gününde yaptığı açıklamada; “Bir yağ bitkisi olan kanola, ya da diğer adıyla kolza, ülkemizde 20 ilde üretimi yapılmaktadır. 2022 yılı TÜİK verilerine göre Ülkemizde 411 bin (410.805) dekar alanda kanola ekilmiş, dekara ortalama verimi 365 kg olup, toplam 150 bin ton ürün elde edilmiştir. Çanakkale ilinde ise 2022 yılında 30 bin dekar alandan 10 bin ton kanola üretilmiş olup, ortalama dekara verim 332 kg olarak gerçekleşmiştir. Dekara ortalama verimimiz Türkiye ortalamasının altında olmasının nedeni kuru tarım alanlarında yetiştirilmesi ve yeterince sertifikalı tohumluk kullanılmamasıdır. Türkiye’de üretimi yapılan kanolanın %7’si Çanakkale’de üretilmektedir. Çanakkale kanola üretimi açısından ülkemizde 7. Sıradaki ildir. Biga ilçemizde proje çerçevesinde 2022 yılında 47, 2023 yılında 242 torba üreticilerimize % 75 devlet destekli kanola tohumu desteği verilmiştir. İlçemizde 2020 yılında 2.000 dekar olan kanola ekim alanı bugün 4100 dekarı geçmiştir. Bu Proje ile kanola üretiminde üreticileri sertifikalı tohum kullanmaya teşvik ederek; kalite ve verimi artırmak, kanola üretim alanlarını genişletmek, ülkemizin bitkisel yağ açığının kapatılmasına katkı sağlamak, arıcılar için ilkbaharda arının beslenmesini sağlayacak ve bal üretimi arttıracak nektar-polen kaynağı oluşturulmasını sağlamak, elde edilecek küspesi ile hayvancılıkta ülkemizin kesif yem ham maddesi açığının kapatılmasını amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Çanakkale HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve troyhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
sanalbasin.com üyesidir