İnkaya Mağarası'nda Orta Paleolitik Kazılar Devam Ediyor

TURİZM 06.09.2023 - 10:55, Güncelleme: 06.09.2023 - 10:55
 

İnkaya Mağarası'nda Orta Paleolitik Kazılar Devam Ediyor

Çanakkale'de Türk Tarih Kurumu destekli İnkaya Mağarası kazıları fosil insan izlerini gün yüzüne çıkarıyor.

Çan'a bağlı Bahadırlı köyü sınırları içerisinde yer alan İnkaya Mağarası, 2016 yılında Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Antropoloji Bölümü, Paleoantropoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Özer önderliğinde gerçekleştirilen "Muğla ve Çanakkale İlleri Yüzey Araştırması" sırasında keşfedildi. Ancak mağara, daha önce literatürde bilinmeyen bir keşifti. 2017-2020 yılları arasında, Troya Müze Müdürlüğü başkanlığında ve Prof. Dr. Özer'in bilimsel koordinatörlüğünde uluslararası bir ekip tarafından gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, toplamda 20 bine yakın çakmaktaşı yontma taş alet ve parçası bulundu. Bu aletler, bölgede Orta Paleolitik Dönemde yaşayan fosil insanların varlığını gösteriyor. 2017 yılında başlayan İnkaya Mağarası kazıları, 2021 yılında Prof. Dr. İsmail Özer'in liderliğinde Cumhurbaşkanlığı Kararlı Kazı statüsüne yükseltildi. Ve bu yıl, Türk Tarih Kurumu'nun desteklediği bir kazı statüsüne dönüştü. 2023 yılında da yaklaşık 20 kişilik bir ekip tarafından yürütülen kazı çalışmaları, mağaranın Güney ve Batı bölgelerinde odaklanmış durumda. Prof. Dr. İsmail Özer, bu konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "İnkaya Mağarası kazılarına 2017 yılında başladık. Daha önce literatürde yer almayan bu mağarayı 2016 yılındaki yüzey araştırmalarımız sırasında keşfettik. Kazıları 2017-2020 yıllarında Troya Müzesi Müdürlüğü Başkanlığında gerçekleştirdik. 2021 yılından itibaren de benim liderliğimde Cumhurbaşkanlığı kararlı kazı olarak devam ediyoruz. Bu yıl ise Türk Tarih Kurumu'nun desteğiyle kazı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Temmuz ayının ortasında başladığımız çalışmalarımızı, Ekim ayının 15'ine kadar arazi çalışmaları ve laboratuvar incelemeleriyle devam ettireceğiz." İnkaya Mağarası kazıları, bölgedeki Orta Paleolitik Dönem insan yerleşimlerine dair önemli bulgular sağlayarak tarih ve arkeoloji alanında değerli katkılar sunmaya devam ediyor.
Çanakkale'de Türk Tarih Kurumu destekli İnkaya Mağarası kazıları fosil insan izlerini gün yüzüne çıkarıyor.

Çan'a bağlı Bahadırlı köyü sınırları içerisinde yer alan İnkaya Mağarası, 2016 yılında Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Antropoloji Bölümü, Paleoantropoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Özer önderliğinde gerçekleştirilen "Muğla ve Çanakkale İlleri Yüzey Araştırması" sırasında keşfedildi. Ancak mağara, daha önce literatürde bilinmeyen bir keşifti.

2017-2020 yılları arasında, Troya Müze Müdürlüğü başkanlığında ve Prof. Dr. Özer'in bilimsel koordinatörlüğünde uluslararası bir ekip tarafından gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, toplamda 20 bine yakın çakmaktaşı yontma taş alet ve parçası bulundu. Bu aletler, bölgede Orta Paleolitik Dönemde yaşayan fosil insanların varlığını gösteriyor.

2017 yılında başlayan İnkaya Mağarası kazıları, 2021 yılında Prof. Dr. İsmail Özer'in liderliğinde Cumhurbaşkanlığı Kararlı Kazı statüsüne yükseltildi. Ve bu yıl, Türk Tarih Kurumu'nun desteklediği bir kazı statüsüne dönüştü. 2023 yılında da yaklaşık 20 kişilik bir ekip tarafından yürütülen kazı çalışmaları, mağaranın Güney ve Batı bölgelerinde odaklanmış durumda.

Prof. Dr. İsmail Özer, bu konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "İnkaya Mağarası kazılarına 2017 yılında başladık. Daha önce literatürde yer almayan bu mağarayı 2016 yılındaki yüzey araştırmalarımız sırasında keşfettik. Kazıları 2017-2020 yıllarında Troya Müzesi Müdürlüğü Başkanlığında gerçekleştirdik. 2021 yılından itibaren de benim liderliğimde Cumhurbaşkanlığı kararlı kazı olarak devam ediyoruz. Bu yıl ise Türk Tarih Kurumu'nun desteğiyle kazı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Temmuz ayının ortasında başladığımız çalışmalarımızı, Ekim ayının 15'ine kadar arazi çalışmaları ve laboratuvar incelemeleriyle devam ettireceğiz."

İnkaya Mağarası kazıları, bölgedeki Orta Paleolitik Dönem insan yerleşimlerine dair önemli bulgular sağlayarak tarih ve arkeoloji alanında değerli katkılar sunmaya devam ediyor.

Çanakkale HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve troyhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
sanalbasin.com üyesidir