Assos Kazılarında Roma Dönemi Kalıntıları Bulundu

TURİZM 12.09.2023 - 11:37, Güncelleme: 12.09.2023 - 11:37
 

Assos Kazılarında Roma Dönemi Kalıntıları Bulundu

Assos'ta Roma Dönemi'ne ait günlük yaşam izleri bulundu. Geçmişe yolculuk devam ediyor.

Çanakkale'nin tarihi zenginliklerinden biri olan 7 bin yıllık Assos Ören Yeri'nde, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Arslan liderliğindeki 25 kişilik bir ekip, önemli kazı çalışmalarını yürütüyor. Bu çalışmalara Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu, İÇDAŞ ve Çanakkale Valiliği tarafından destek verilmektedir. Assos Ören Yeri'nde çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve öğrenciler de yer alarak bu 12 aylık kazı programına katkı sağlamaktadır. Ayrıca, kazı alanında bulunan eserlerin onarım ve belgeleme işlemleri, kazı laboratuvarında titizlikle gerçekleştirilmektedir. Assos Ören Yeri'nde Roma Dönemi'ne ait bir çeşme binasında sürdürülen kazılar, çeşme ile ana kaya arasındaki çöplük alanda önemli buluntulara ulaşılmıştır. Prof. Dr. Nurettin Arslan, bu buluntuların günlük yaşamı aydınlatıcı nitelikte olduğunu belirtmektedir. Bu buluntular arasında seramik kaplar, aydınlatma amaçlı kullanılan lambalar ve kandiller gibi gündelik hayatta kullanılan objeler bulunmaktadır. Ayrıca, pişmiş topraktan yapılmış küçük heykelcikler olan "terracottalar" da bu buluntular arasında yer almaktadır. Bu heykelciklerin antik dönemde mezarlara hediye olarak kullanıldığı ve çocukların oyuncak olarak da kullandığı bilinmektedir. Önümüzdeki bir ay içinde bu çöplükte bulunan eserlerin istatistiksel analizleri yapılacak ve daha fazla bilgi elde edilecektir. Bu buluntuların tarihlemesi, çoğunluğunun milattan sonra 3 ve 4. yüzyıllara ait olduğunu göstermektedir. Bu, özellikle Geç Roma Dönemi'ne ait olduğunu düşündürebilir. Assos Ören Yeri kazıları, tarihsel ve arkeolojik açıdan önemli bilgiler sunarak geçmişin izlerini günümüze taşımaktadır. 
Assos'ta Roma Dönemi'ne ait günlük yaşam izleri bulundu. Geçmişe yolculuk devam ediyor.

Çanakkale'nin tarihi zenginliklerinden biri olan 7 bin yıllık Assos Ören Yeri'nde, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Arslan liderliğindeki 25 kişilik bir ekip, önemli kazı çalışmalarını yürütüyor. Bu çalışmalara Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu, İÇDAŞ ve Çanakkale Valiliği tarafından destek verilmektedir. Assos Ören Yeri'nde çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve öğrenciler de yer alarak bu 12 aylık kazı programına katkı sağlamaktadır. Ayrıca, kazı alanında bulunan eserlerin onarım ve belgeleme işlemleri, kazı laboratuvarında titizlikle gerçekleştirilmektedir.

Assos Ören Yeri'nde Roma Dönemi'ne ait bir çeşme binasında sürdürülen kazılar, çeşme ile ana kaya arasındaki çöplük alanda önemli buluntulara ulaşılmıştır. Prof. Dr. Nurettin Arslan, bu buluntuların günlük yaşamı aydınlatıcı nitelikte olduğunu belirtmektedir. Bu buluntular arasında seramik kaplar, aydınlatma amaçlı kullanılan lambalar ve kandiller gibi gündelik hayatta kullanılan objeler bulunmaktadır. Ayrıca, pişmiş topraktan yapılmış küçük heykelcikler olan "terracottalar" da bu buluntular arasında yer almaktadır. Bu heykelciklerin antik dönemde mezarlara hediye olarak kullanıldığı ve çocukların oyuncak olarak da kullandığı bilinmektedir.

Önümüzdeki bir ay içinde bu çöplükte bulunan eserlerin istatistiksel analizleri yapılacak ve daha fazla bilgi elde edilecektir. Bu buluntuların tarihlemesi, çoğunluğunun milattan sonra 3 ve 4. yüzyıllara ait olduğunu göstermektedir. Bu, özellikle Geç Roma Dönemi'ne ait olduğunu düşündürebilir. Assos Ören Yeri kazıları, tarihsel ve arkeolojik açıdan önemli bilgiler sunarak geçmişin izlerini günümüze taşımaktadır. 

Çanakkale HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve troyhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
sanalbasin.com üyesidir