Antik Kent Kazılarında Salgın İzleri

TURİZM 14.10.2023 - 13:30, Güncelleme: 14.10.2023 - 13:30
 

Antik Kent Kazılarında Salgın İzleri

Alexandria Troas'ta antropologlar, yetersiz beslenme ve potansiyel salgın izlerini araştırıyor.

Çanakkale'nin Ezine ilçesine bağlı Dalyan köyünde, 2.400 yıl öncesine ait Alexandria Troas Antik Kenti'nde, kazı çalışmalarının devam ettiği forum alanında çıkacak iskeletlerin incelenmesiyle, antik dönemde olası bir salgının izlerine ulaşılıp ulaşılmadığı araştırılıyor. Alexandria Troas Antik Kenti'nde kazı çalışmaları, 18 Temmuz'da başladı ve bu çalışmaları Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Öztepe başkanlığındaki bir ekip yürütüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni ve maddi desteğinin yanı sıra Türk Tarih Kurumu, Ankara Üniversitesi, İÇDAŞ A.Ş. ve Çanakkale Valiliği tarafından desteklenen bu kazı çalışmaları, bu yıl kentin merkezi konumunda olan forum merkezi ile forumun çeşitli noktalarında yoğunlaştı. Forum alanı ve çevresinde gerçekleşen kazı çalışmaları sonucunda, 13 yıl içerisinde kazı ekibi tarafından toplamda dört mezar ortaya çıkarıldı. Antropologlar, bu mezarlar içinde bulunan iskeletler üzerinde detaylı incelemeler yaptılar. Yapılan incelemeler sonucunda, antik dönemdeki beslenme koşullarının yetersiz olduğu ve hububatla tek tip beslenme alışkanlığından kaynaklanan hastalıkların yaşandığı tespit edildi. Alexandria Troas Antik Kenti'nde yaşanan salgınlar konusu da araştırma kapsamında ele alınıyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Erhan Öztepe, "Burada salgın yaşanıp yaşanmadığına dair kesin bir cevap elde edebilmek için daha fazla iskelet bulmamız gerekiyor. Şu ana kadar büyük bir mezarlık alanı bulamadık. Gördüğünüz gibi forum alanı, Roma İmparatorluğu döneminde önemli bir yönetim ve din merkeziydi. Ancak bu alan, önemini kaybettikten sonra, Hristiyanlık yayıldıktan ve birkaç yüzyıl geçtikten sonra 5. yüzyılda yaşanan depremlerle etkilendi. Kent ekonomisi ve mimarisi zarar gördü, bu nedenle bu alanı mezarlık olarak kullanmaya başladılar. Biz şimdi burada 13 yıl içinde 4 mezara ulaştık. Bu, o dönemde bu alanın artık insanlar için ne kadar önemli olmadığını gösteriyor. Bu alanı mezarlık olarak kullanmışlar" dedi. 
Alexandria Troas'ta antropologlar, yetersiz beslenme ve potansiyel salgın izlerini araştırıyor.

Çanakkale'nin Ezine ilçesine bağlı Dalyan köyünde, 2.400 yıl öncesine ait Alexandria Troas Antik Kenti'nde, kazı çalışmalarının devam ettiği forum alanında çıkacak iskeletlerin incelenmesiyle, antik dönemde olası bir salgının izlerine ulaşılıp ulaşılmadığı araştırılıyor.

Alexandria Troas Antik Kenti'nde kazı çalışmaları, 18 Temmuz'da başladı ve bu çalışmaları Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Öztepe başkanlığındaki bir ekip yürütüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni ve maddi desteğinin yanı sıra Türk Tarih Kurumu, Ankara Üniversitesi, İÇDAŞ A.Ş. ve Çanakkale Valiliği tarafından desteklenen bu kazı çalışmaları, bu yıl kentin merkezi konumunda olan forum merkezi ile forumun çeşitli noktalarında yoğunlaştı.

Forum alanı ve çevresinde gerçekleşen kazı çalışmaları sonucunda, 13 yıl içerisinde kazı ekibi tarafından toplamda dört mezar ortaya çıkarıldı. Antropologlar, bu mezarlar içinde bulunan iskeletler üzerinde detaylı incelemeler yaptılar. Yapılan incelemeler sonucunda, antik dönemdeki beslenme koşullarının yetersiz olduğu ve hububatla tek tip beslenme alışkanlığından kaynaklanan hastalıkların yaşandığı tespit edildi.

Alexandria Troas Antik Kenti'nde yaşanan salgınlar konusu da araştırma kapsamında ele alınıyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Erhan Öztepe, "Burada salgın yaşanıp yaşanmadığına dair kesin bir cevap elde edebilmek için daha fazla iskelet bulmamız gerekiyor. Şu ana kadar büyük bir mezarlık alanı bulamadık. Gördüğünüz gibi forum alanı, Roma İmparatorluğu döneminde önemli bir yönetim ve din merkeziydi. Ancak bu alan, önemini kaybettikten sonra, Hristiyanlık yayıldıktan ve birkaç yüzyıl geçtikten sonra 5. yüzyılda yaşanan depremlerle etkilendi. Kent ekonomisi ve mimarisi zarar gördü, bu nedenle bu alanı mezarlık olarak kullanmaya başladılar. Biz şimdi burada 13 yıl içinde 4 mezara ulaştık. Bu, o dönemde bu alanın artık insanlar için ne kadar önemli olmadığını gösteriyor. Bu alanı mezarlık olarak kullanmışlar" dedi. 

Çanakkale HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve troyhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
sanalbasin.com üyesidir