Türkiye Cari Denge Verisinde 20 Ay Sonra İlk Kez Fazla Verdi

EKONOMİ 12.08.2023 - 00:41, Güncelleme: 12.08.2023 - 00:41
 

Türkiye Cari Denge Verisinde 20 Ay Sonra İlk Kez Fazla Verdi

TCMB'nin öncülüğünde cari denge artışı: 20 ay aradan sonra ilk kez fazla verdi. Haziran'da 674 milyon dolarlık fazla gözlendi, dış ticaret güçlendi.

Son açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) öncülüğünde cari denge alanında olumlu bir gelişme yaşandı. 20 aylık bir sürenin ardından ilk kez cari denge pozitif bir görünüm sergiledi. Haziran ayı itibarıyla, 674 milyon dolarlık bir fazla kaydedilerek, Ekim 2021'den beri en yüksek fazla seviyesine ulaşıldı. Cari işlemler hesabı içinde altın ve enerji unsurları dışarıda bırakıldığında, altın ve enerji haricindeki cari işlemler hesabı 5.5 milyar dolarlık bir fazla kaydetti. Bu durum, ekonomik dengenin sağlanması ve dış ticaretin güçlenmesi açısından olumlu bir sinyal olarak değerlendiriliyor. Dış ticaret alanında ise açık 3.69 milyar dolar olarak gerçekleşti. Hizmetler dengesi kapsamında, özellikle seyahat gelirleriyle ilgili girişler 5.19 milyar dolar olarak kaydedildi. Bununla birlikte, birincil gelir dengesi 799 milyon dolar net çıkış gösterirken, ikincil gelir dengesi ise 151 milyon dolar net giriş kaydetti. Finansal alandaki hareketlilik incelendiğinde, doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 135 milyon dolar olarak belirlendi. Portföy yatırımları ise 1.797 milyar dolar net giriş kaydetti. Özellikle yabancıların hisse senetleri ve devlet iç borçlanma senetleri piyasalarında gösterdiği artan ilgi dikkat çekiciydi. Yurt dışından sağlanan kredilere yönelik diğer sektörler 17 milyon dolar net kullanım gösterirken, Genel Hükümet ve bankalar sırasıyla 97 milyon dolar ve 458 milyon dolar net geri ödeme yaptılar. 
TCMB'nin öncülüğünde cari denge artışı: 20 ay aradan sonra ilk kez fazla verdi. Haziran'da 674 milyon dolarlık fazla gözlendi, dış ticaret güçlendi.

Son açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) öncülüğünde cari denge alanında olumlu bir gelişme yaşandı. 20 aylık bir sürenin ardından ilk kez cari denge pozitif bir görünüm sergiledi. Haziran ayı itibarıyla, 674 milyon dolarlık bir fazla kaydedilerek, Ekim 2021'den beri en yüksek fazla seviyesine ulaşıldı.

Cari işlemler hesabı içinde altın ve enerji unsurları dışarıda bırakıldığında, altın ve enerji haricindeki cari işlemler hesabı 5.5 milyar dolarlık bir fazla kaydetti. Bu durum, ekonomik dengenin sağlanması ve dış ticaretin güçlenmesi açısından olumlu bir sinyal olarak değerlendiriliyor.

Dış ticaret alanında ise açık 3.69 milyar dolar olarak gerçekleşti. Hizmetler dengesi kapsamında, özellikle seyahat gelirleriyle ilgili girişler 5.19 milyar dolar olarak kaydedildi. Bununla birlikte, birincil gelir dengesi 799 milyon dolar net çıkış gösterirken, ikincil gelir dengesi ise 151 milyon dolar net giriş kaydetti.

Finansal alandaki hareketlilik incelendiğinde, doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 135 milyon dolar olarak belirlendi. Portföy yatırımları ise 1.797 milyar dolar net giriş kaydetti. Özellikle yabancıların hisse senetleri ve devlet iç borçlanma senetleri piyasalarında gösterdiği artan ilgi dikkat çekiciydi.

Yurt dışından sağlanan kredilere yönelik diğer sektörler 17 milyon dolar net kullanım gösterirken, Genel Hükümet ve bankalar sırasıyla 97 milyon dolar ve 458 milyon dolar net geri ödeme yaptılar. 

Çanakkale HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve troyhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
sanalbasin.com üyesidir