Parion Antik Kenti'nde Roma Hamamı Restorasyonu

TURİZM 19.09.2023 - 14:01, Güncelleme: 19.09.2023 - 14:01
 

Parion Antik Kenti'nde Roma Hamamı Restorasyonu

2,700 yıllık geçmişiyle Parion'daki Roma Hamamı'nın laconicumu aslına uygun şekilde restore edildi. Tarih tekrar can buluyor!

Kemer köyünde bulunan 2 bin 700 yıllık tarihi geçmişe sahip Parion Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kazı çalışmaları, 2005 yılında başladı ve 2015'ten itibaren Prof. Dr. Vedat Keleş liderliğindeki Ondokuz Mayıs Üniversitesi ekibi tarafından yürütüldü. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle desteklenen bu kazılar, Türk Tarih Kurumu ve İÇDAŞ A.Ş.'nin resmi sponsorluğunda gerçekleştirildi. 2023 yılında kazı çalışmalarına, farklı üniversitelerden ve disiplinlerden gelen 55 kişilik bir ekip katıldı. Bu ekip, Parion Antik Kenti'nde Tiyatro, Agora-Dükkanlar, Yamaç Hamamı, Odeion, Güney-Tavşandere Nekropolisi ve Kemer Köyü'nde Osmanlı dönemi mimarisine ait olan Osmanlı Hamamı gibi çeşitli alanlarda çalışmalar yürüttü. Parion Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları sırasında 2008 yılında ortaya çıkarılan Yamaç Hamamı, özellikle Batı Anadolu'daki hamamlardan farklı bir kompleks yapı olarak öne çıktı. Bu hamamın özel bir özelliği, Kuzey Batı tarafında bulunan terleme odası veya laconicum olarak adlandırılan bölümüdür. Kazılar sırasında, bu laconicumun hipokaust sistemi ile ısıtılan alt bölümü ortaya çıkarıldı, ancak bu bölüm zaman içinde çökmüştü. Restorasyon ekibi, laconicumun zeminini uygun bir metodolojiyle kaldırdı, alt kısma ahşap bir konstrüksiyon taşıma altlığı yerleştirdi ve bölümü tekrar inşa etti. Ayrıca, hipokaust sistemi üzerini örten ve pilae olarak adlandırılan ayakların restorasyonunu tamamladı. Bu sayede, 1950 yıl öncesine tarihlenen bu özel terleme odasının restorasyonu başarıyla tamamlandı. Bu yıl Parion kazılarının yanı sıra restorasyon ve konservasyon çalışmaları da gerçekleştirildi. Özellikle laconicumun bulunduğu bölgeye girişi sağlayan asma giriş, ziyaretçiler için daha erişilebilir hale getirildi. Parion Antik Kenti'nde gerçekleştirilen bu önemli çalışmalar, Roma İmparatorluğu'nun Parion liman kentine ait tarihi dokuyu gün yüzüne çıkarmak ve gelecek nesillere aktarmak için büyük bir adım olarak kabul ediliyor. Bu kazılar ve restorasyon çalışmaları, tarih ve arkeoloji meraklıları için büyük bir öneme sahiptir.
2,700 yıllık geçmişiyle Parion'daki Roma Hamamı'nın laconicumu aslına uygun şekilde restore edildi. Tarih tekrar can buluyor!

Kemer köyünde bulunan 2 bin 700 yıllık tarihi geçmişe sahip Parion Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kazı çalışmaları, 2005 yılında başladı ve 2015'ten itibaren Prof. Dr. Vedat Keleş liderliğindeki Ondokuz Mayıs Üniversitesi ekibi tarafından yürütüldü. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle desteklenen bu kazılar, Türk Tarih Kurumu ve İÇDAŞ A.Ş.'nin resmi sponsorluğunda gerçekleştirildi. 2023 yılında kazı çalışmalarına, farklı üniversitelerden ve disiplinlerden gelen 55 kişilik bir ekip katıldı. Bu ekip, Parion Antik Kenti'nde Tiyatro, Agora-Dükkanlar, Yamaç Hamamı, Odeion, Güney-Tavşandere Nekropolisi ve Kemer Köyü'nde Osmanlı dönemi mimarisine ait olan Osmanlı Hamamı gibi çeşitli alanlarda çalışmalar yürüttü.

Parion Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları sırasında 2008 yılında ortaya çıkarılan Yamaç Hamamı, özellikle Batı Anadolu'daki hamamlardan farklı bir kompleks yapı olarak öne çıktı. Bu hamamın özel bir özelliği, Kuzey Batı tarafında bulunan terleme odası veya laconicum olarak adlandırılan bölümüdür. Kazılar sırasında, bu laconicumun hipokaust sistemi ile ısıtılan alt bölümü ortaya çıkarıldı, ancak bu bölüm zaman içinde çökmüştü.

Restorasyon ekibi, laconicumun zeminini uygun bir metodolojiyle kaldırdı, alt kısma ahşap bir konstrüksiyon taşıma altlığı yerleştirdi ve bölümü tekrar inşa etti. Ayrıca, hipokaust sistemi üzerini örten ve pilae olarak adlandırılan ayakların restorasyonunu tamamladı. Bu sayede, 1950 yıl öncesine tarihlenen bu özel terleme odasının restorasyonu başarıyla tamamlandı.

Bu yıl Parion kazılarının yanı sıra restorasyon ve konservasyon çalışmaları da gerçekleştirildi. Özellikle laconicumun bulunduğu bölgeye girişi sağlayan asma giriş, ziyaretçiler için daha erişilebilir hale getirildi.

Parion Antik Kenti'nde gerçekleştirilen bu önemli çalışmalar, Roma İmparatorluğu'nun Parion liman kentine ait tarihi dokuyu gün yüzüne çıkarmak ve gelecek nesillere aktarmak için büyük bir adım olarak kabul ediliyor. Bu kazılar ve restorasyon çalışmaları, tarih ve arkeoloji meraklıları için büyük bir öneme sahiptir.

Çanakkale HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve troyhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
sanalbasin.com üyesidir