Kazdağları'nın Lezzeti, Bayramiç Beyazı Nektarı

TARIM 26.07.2023 - 23:49, Güncelleme: 26.07.2023 - 23:49
 

Kazdağları'nın Lezzeti, Bayramiç Beyazı Nektarı

Avrupa birliği coğrafi işaret tesciliyle onurlandırılan bayramiç beyazı nektarı, kazdağları'nın aromasıyla sofralara taşınıyor

Kazdağları'nın eşsiz doğasında yetişen Bayramiç Beyazı, Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde üretilen ve Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaret tescili alarak önemli bir ekonomik değer haline gelen bir nektar çeşididir. İsmi, mitolojik adı "İda" olan Kazdağları'nın kuzey yamaçlarında yetişmesinden gelmektedir. 2013 yılında Türk Patent Enstitüsü tarafından "Bayramiç Beyazı" adıyla coğrafi işaret tescili alan bu eşsiz nektar, 4 yıl önce Avrupa Birliği Coğrafi İşaret tesciline sahip yedinci ürün olarak kayıtlara geçmiştir. Bayramiç Beyazı, Kazdağları'nın endemik meyvesi olup erkenci, orta ve geç olmak üzere üç dönemde hasat edilmektedir. Diğer nektarin çeşitlerinden farklı olarak rengi, tadı, kokusu ve aromasıyla dikkat çekerken daha uzun raf ömrüne sahiptir. Ürünün kalitesi, Kazdağları'nın havasından, toprağından ve suyundan aldığı özelliklerle belirlenmektedir. Bayramiç beyazı üretimi, yaklaşık 7 bin dönüm alan üzerinde gerçekleşmekte olup, bu yıl hedeflenen üretim miktarı 8 bin tondur. Geçen yıla göre fiyatlar 3 kat artmış ve üreticiden kilosu 25 ile 30 lira arasında alınmaktadır. Bu ürün, büyük kentlerdeki hallere gönderilerek tüketicilerin sofralarına ulaştırılmaktadır. Üreticiler ve tüccarlar, Bayramiç Beyazı'na olan talebin her geçen yıl arttığını ifade etmektedirler. Ürünün lezzetinin, aromasının ve kalitesinin yurt içindeki büyük şehirlerde olduğu kadar, yurt dışında Almanya, İngiltere ve Rusya gibi ülkelere ihraç edilmesi de önemli bir başarıdır. Bayramiç Beyazı üreticisi olan Hasan İnceoğlu, uzun yıllardır tarımla uğraştığını ve 55 dönüm arazide Bayramiç Beyazı yetiştirdiğini söylemektedir. Geçmiş yıllara göre bu yıl fiyatların daha iyi olduğunu ve ihracatın artması durumunda beklentilerinin daha da yükseleceğini belirtmektedir. Geçen yıl kilogramı 4 ile 5 lira arasında satılan Bayramiç Beyazı'nın bu yıl kilogramı 25 ile 30 lira arasında alıcı bulmaktadır. Bayramiç Beyazı, hem yerel tüketimde hem de ihracatta talep gören, Kazdağları'nın benzersiz dokusundan aldığı özellikleriyle sofralara lezzet katmaya devam eden değerli bir nektar türüdür. Her yıl artan üretim ve artan talep, Bayramiç ilçesine ve Türkiye'ye ekonomik açıdan önemli katkılar sağlamaktadır.
Avrupa birliği coğrafi işaret tesciliyle onurlandırılan bayramiç beyazı nektarı, kazdağları'nın aromasıyla sofralara taşınıyor

Kazdağları'nın eşsiz doğasında yetişen Bayramiç Beyazı, Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde üretilen ve Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaret tescili alarak önemli bir ekonomik değer haline gelen bir nektar çeşididir. İsmi, mitolojik adı "İda" olan Kazdağları'nın kuzey yamaçlarında yetişmesinden gelmektedir. 2013 yılında Türk Patent Enstitüsü tarafından "Bayramiç Beyazı" adıyla coğrafi işaret tescili alan bu eşsiz nektar, 4 yıl önce Avrupa Birliği Coğrafi İşaret tesciline sahip yedinci ürün olarak kayıtlara geçmiştir.

Bayramiç Beyazı, Kazdağları'nın endemik meyvesi olup erkenci, orta ve geç olmak üzere üç dönemde hasat edilmektedir. Diğer nektarin çeşitlerinden farklı olarak rengi, tadı, kokusu ve aromasıyla dikkat çekerken daha uzun raf ömrüne sahiptir. Ürünün kalitesi, Kazdağları'nın havasından, toprağından ve suyundan aldığı özelliklerle belirlenmektedir.

Bayramiç beyazı üretimi, yaklaşık 7 bin dönüm alan üzerinde gerçekleşmekte olup, bu yıl hedeflenen üretim miktarı 8 bin tondur. Geçen yıla göre fiyatlar 3 kat artmış ve üreticiden kilosu 25 ile 30 lira arasında alınmaktadır. Bu ürün, büyük kentlerdeki hallere gönderilerek tüketicilerin sofralarına ulaştırılmaktadır.

Üreticiler ve tüccarlar, Bayramiç Beyazı'na olan talebin her geçen yıl arttığını ifade etmektedirler. Ürünün lezzetinin, aromasının ve kalitesinin yurt içindeki büyük şehirlerde olduğu kadar, yurt dışında Almanya, İngiltere ve Rusya gibi ülkelere ihraç edilmesi de önemli bir başarıdır.

Bayramiç Beyazı üreticisi olan Hasan İnceoğlu, uzun yıllardır tarımla uğraştığını ve 55 dönüm arazide Bayramiç Beyazı yetiştirdiğini söylemektedir. Geçmiş yıllara göre bu yıl fiyatların daha iyi olduğunu ve ihracatın artması durumunda beklentilerinin daha da yükseleceğini belirtmektedir. Geçen yıl kilogramı 4 ile 5 lira arasında satılan Bayramiç Beyazı'nın bu yıl kilogramı 25 ile 30 lira arasında alıcı bulmaktadır.

Bayramiç Beyazı, hem yerel tüketimde hem de ihracatta talep gören, Kazdağları'nın benzersiz dokusundan aldığı özellikleriyle sofralara lezzet katmaya devam eden değerli bir nektar türüdür. Her yıl artan üretim ve artan talep, Bayramiç ilçesine ve Türkiye'ye ekonomik açıdan önemli katkılar sağlamaktadır.

Çanakkale HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve troyhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
sanalbasin.com üyesidir