Babakale Köyünde El Yapımı Kurban Bıçaklarına Yoğun Talep!

20.06.2023 - 00:38, Güncelleme: 20.06.2023 - 00:38
 

Babakale Köyünde El Yapımı Kurban Bıçaklarına Yoğun Talep!

Çanakkale'nin Babakale köyünde 300 yıldır ustaların el emeğiyle ürettiği bıçaklarda Kurban Bayram'ı öncesi talep patlaması yaşanıyor.

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Babakale köyünde, yalnızca el işçiliğiyle üretilen kurban bıçaklarına olan talep, geçen bayram döneminde artıyor. Babakale köyünde yapılan el yapımı bıçaklar, köydeki atölyelerde sadece el işçiliğiyle üretiliyor. Bu özel bıçaklar, Osmanlı İmparatorluğu'nun silah gereksinimi karşılamak amacıyla 1700'lerin başında Kazakistan'dan gelen ustalar tarafından üretilmeye başlandı. Bu bıçaklar, Kılıç ve kamaların özelliklerini taşırken günümüzde sadece Babakale köyünde atölyesi bulunan 50 yaşındaki Doğan Tosun tarafından üretilmektedir. Türkiye'nin birçok bölgesinden talep gören bu el yapımı bıçaklar, özellikle yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde büyük bir talep görüyor. Talepleri yetiştirebilmek için yoğun mesai harcayan Doğan Tosun geleneksel yöntemlere uygun olarak günde 2 bıçak üretebiliyor. Eğer bıçağın boyutu büyükse, üretim süresi 3 günü buluyor. Doğan Tosun, Babakale bıçağının köyünde 1730 yılında bu yana üretimine devam edildiğini belirterek. "300 yıldır atalarımızdan kalan bu mesleği devam ettiriyoruz. Ben de dede ve babadan bu mesleği devraldım. 40 yıldır bu işin içindeyim. Kurban Bayramı yaklaştığı için büyük kurban bıçakları yapıyoruz. Kulaklı, boynuz saplı, yüzü dövme çelikten, isteyene göre krom çelikten yapıyoruz. Ama onları belli bir boya kadar yapabiliyoruz. Yüzleri desenli, isteğe göre üstüne isimde yazıyoruz. Son 3 yıldır da şef bıçağı yapıyoruz. Doğrama işinde kullanılıyor. Bu bıçaklara da talep oluyor. Bıçakların üstündeki şekiller, her ustanın kendine göre bir motifi vardır, imza gibi düşünün. Hayvan boğazlama bıçağında bütün hünerimi gösteriyorum. Bıçağın bir diğer yüzünde ise, köyümüz Babakale'yi resmettim. Bıçaktaki motiflerde köyün dağı, limanı, deniz dalgaları ve küçük bir yelkenli tekne koydum. Değişik bir görüntü olsun diye." dedi.
Çanakkale'nin Babakale köyünde 300 yıldır ustaların el emeğiyle ürettiği bıçaklarda Kurban Bayram'ı öncesi talep patlaması yaşanıyor.

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Babakale köyünde, yalnızca el işçiliğiyle üretilen kurban bıçaklarına olan talep, geçen bayram döneminde artıyor.

Babakale köyünde yapılan el yapımı bıçaklar, köydeki atölyelerde sadece el işçiliğiyle üretiliyor. Bu özel bıçaklar, Osmanlı İmparatorluğu'nun silah gereksinimi karşılamak amacıyla 1700'lerin başında Kazakistan'dan gelen ustalar tarafından üretilmeye başlandı. Bu bıçaklar, Kılıç ve kamaların özelliklerini taşırken günümüzde sadece Babakale köyünde atölyesi bulunan 50 yaşındaki Doğan Tosun tarafından üretilmektedir. Türkiye'nin birçok bölgesinden talep gören bu el yapımı bıçaklar, özellikle yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde büyük bir talep görüyor. Talepleri yetiştirebilmek için yoğun mesai harcayan Doğan Tosun geleneksel yöntemlere uygun olarak günde 2 bıçak üretebiliyor. Eğer bıçağın boyutu büyükse, üretim süresi 3 günü buluyor.

Doğan Tosun, Babakale bıçağının köyünde 1730 yılında bu yana üretimine devam edildiğini belirterek. "300 yıldır atalarımızdan kalan bu mesleği devam ettiriyoruz. Ben de dede ve babadan bu mesleği devraldım. 40 yıldır bu işin içindeyim. Kurban Bayramı yaklaştığı için büyük kurban bıçakları yapıyoruz. Kulaklı, boynuz saplı, yüzü dövme çelikten, isteyene göre krom çelikten yapıyoruz. Ama onları belli bir boya kadar yapabiliyoruz. Yüzleri desenli, isteğe göre üstüne isimde yazıyoruz. Son 3 yıldır da şef bıçağı yapıyoruz. Doğrama işinde kullanılıyor. Bu bıçaklara da talep oluyor. Bıçakların üstündeki şekiller, her ustanın kendine göre bir motifi vardır, imza gibi düşünün. Hayvan boğazlama bıçağında bütün hünerimi gösteriyorum. Bıçağın bir diğer yüzünde ise, köyümüz Babakale'yi resmettim. Bıçaktaki motiflerde köyün dağı, limanı, deniz dalgaları ve küçük bir yelkenli tekne koydum. Değişik bir görüntü olsun diye." dedi.

Çanakkale HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve troyhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
sanalbasin.com üyesidir