İklim Değişikliği Tarımı Vuruyor, Ayçiçeği Rekoltesi Risk Altında

TARIM 06.08.2023 - 02:20, Güncelleme: 06.08.2023 - 02:20
 

İklim Değişikliği Tarımı Vuruyor, Ayçiçeği Rekoltesi Risk Altında

Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı, iklim değişikliğinin tarımı olumsuz etkilediğini vurgulayarak, aşırı sıcaklar ve kuraklıkla mücadeleye dikkat çekti.

İklim değişikliğinin tarım sektöründe olumsuz etkileriyle ilgili olarak Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz, önemli açıklamalarda bulundu. Deniz, ayçiçeği tarımında aşırı sıcakların rekolteyi düşürebileceğini ve bu nedenle gelecek yıllarda kuraklığa dayanıklı çeşitlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Bölgedeki ayçiçeği bitkilerinin boyunun kısalması ve bazı yerlerde kuraklık belirtilerinin gözlemlenmesi konusuna dikkat çeken Deniz, kıraç alanlarda geç ekilen çeşitlerde verim kayıpları yaşanabileceği uyarısında bulundu. Erken ekilen ayçiçeklerin çiçeklerini döktüğü ve tane tutma dönemine yaklaştığı bilgisini veren Deniz, bu durumun geç ekilenlere göre biraz daha olumlu olduğunu belirtti. Ancak, geç ekilen çeşitlerde yakıcı sıcakların rekolteyi düşürebileceği ve bu yıl ayçiçeği veriminin geçen yıla göre düşük olabileceği uyarısını yaptı. Bu değişen iklim koşullarına uyum sağlamak adına çiftçilere yönelik daha bilinçli çeşit seçimi ve tarım tekniklerine odaklanmanın önemine vurgu yapan Başkan Deniz, gelecekteki tarım planlamalarında iklim değişikliği faktörünün göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çekti. Ayçiçeği gibi tarım ürünlerine yönelik araştırma ve geliştirme çalışmalarının hızlandırılması ve dayanıklı çeşitlerin yaygınlaştırılması için çiftçilere destek verilmesinin elzem olduğunu belirtti.    Çanakkale TV
Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı, iklim değişikliğinin tarımı olumsuz etkilediğini vurgulayarak, aşırı sıcaklar ve kuraklıkla mücadeleye dikkat çekti.

İklim değişikliğinin tarım sektöründe olumsuz etkileriyle ilgili olarak Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz, önemli açıklamalarda bulundu. Deniz, ayçiçeği tarımında aşırı sıcakların rekolteyi düşürebileceğini ve bu nedenle gelecek yıllarda kuraklığa dayanıklı çeşitlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bölgedeki ayçiçeği bitkilerinin boyunun kısalması ve bazı yerlerde kuraklık belirtilerinin gözlemlenmesi konusuna dikkat çeken Deniz, kıraç alanlarda geç ekilen çeşitlerde verim kayıpları yaşanabileceği uyarısında bulundu. Erken ekilen ayçiçeklerin çiçeklerini döktüğü ve tane tutma dönemine yaklaştığı bilgisini veren Deniz, bu durumun geç ekilenlere göre biraz daha olumlu olduğunu belirtti. Ancak, geç ekilen çeşitlerde yakıcı sıcakların rekolteyi düşürebileceği ve bu yıl ayçiçeği veriminin geçen yıla göre düşük olabileceği uyarısını yaptı.

Bu değişen iklim koşullarına uyum sağlamak adına çiftçilere yönelik daha bilinçli çeşit seçimi ve tarım tekniklerine odaklanmanın önemine vurgu yapan Başkan Deniz, gelecekteki tarım planlamalarında iklim değişikliği faktörünün göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çekti. Ayçiçeği gibi tarım ürünlerine yönelik araştırma ve geliştirme çalışmalarının hızlandırılması ve dayanıklı çeşitlerin yaygınlaştırılması için çiftçilere destek verilmesinin elzem olduğunu belirtti. 

 

Çanakkale TV

Çanakkale HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve troyhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
sanalbasin.com üyesidir